• Χανιά

    Χανιά

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού και αριθμεί 156.585 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2011.

Περιλαμβάνει του δήμους Αποκορώνου με έδρα τις Βρύσες, Γαύδου με έδρα τη Γαύδο, Καντάνου-Σελίνου με έδρα την Παλαιόχωρα, Κισσάμου με έδρα την Κίσσαμο ή Καστέλι, Πλατανιά με έδρα το Γεράνι, Σφακίων με έδρα τη Χώρα Σφακίων και Χανίων με έδρα τα Χανιά.

Αποτελεί από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, καθώς συνδυάζει φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία, σημαντική πολιτιστική παράδοση και άρτιες τουριστικές υποδομές, με σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα τον Πλατανιά, την Αγία Μαρίνα και τη Γεωργιούπολη.

Ανάμεσα στα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζουν το φαράγγι της Σαμαριάς, οι παραλίες Ελαφονήσι, Μπάλος και Φαλάσαρνα, η λίμνη Κουρνά και τα οροπέδια Ομαλού και Ασκύφου, ενώ οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι που σώζονται σήμερα είναι η περιοχή του Καστελλίου, η αρχαία Άπτερα με το Παλαίκαστρο, το φρούριο Ιτζεδίν, η αρχαία Φαλάσαρνα και η αρχαία Πολυρρήνια.

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, καθώς και στη γεωργία και την κτηνοτροφία, με κύρια προϊόντα το λάδι, το κρασί, τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά και τα τυροκομικά προϊόντα.

Διαθέτει αεροπορική σύνδεση με πλήθος ελληνικών και διεθνών προορισμών μέσω του αερολιμένα «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», καθώς και ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά και την Πελοπόννησο μέσω των λιμένων Σούδας και Κισσάμου.

Τα Χανιά, η έδρα της περιφερειακής ενότητας, είναι κτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, ενώ αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων, με σημαντική ιστορία, πλούσια κληρονομιά και μοναδική αρχιτεκτονική. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι η Παλιά Πόλη, το Ενετικό Λιμάνι με τον περίφημο Αιγυπτιακό Φάρο, το Γιαλί Τζαμισί, το Φρούριο Φιρκά με το Ναυτικό Μουσείο , τα Νεώρια, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική Αγορά, η Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου και οι Τάφοι των Βενιζέλων.

(Πηγή: www.explorecrete.com και www.chania.gr)