• Ρέθυμνο

    Ρέθυμνο

Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου καταλαμβάνει το δυτικό-κεντρικό τμήμα του νησιού και αριθμεί 85.609 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2011.

Περιλαμβάνει του δήμους Αγίου Βασιλείου με έδρα το Σπήλι, Αμαρίου με έδρα την Αγία Φωτεινή, Ανωγείων με έδρα τα Ανώγεια, Μυλοποτάμου με έδρα το Πέραμα και Ρεθύμνης με έδρα του Ρέθυμνο.

Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της πλούσιας φυσικής ομορφιάς, των ιστορικών αξιοθέατων και της μεγάλης ξενοδοχειακής υποδομής, με σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα τον Αδελιανό Κάμπο, το Μπαλί, την Αγία Γαλήνη και τον Πλακιά.

Τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής είναι το Κουρταλιώτικο Φαράγγι, τα σπήλαια Μελιδονίου και Σφεντόνη και οι παραλίες Πρέβελη, Άγιος Παύλος και Τριόπετρα, ενώ γνωστά ιστορικά αξιοθέατα είναι η Μονή Αρκαδίου, η Μονή Πρέβελη, η αρχαία Ελεύθερνα, το Υστερομινωικό Νεκροταφείο Αρμένων και το Ιδαίον Άντρον, που αποτελεί το πιο γνωστό λατρευτικό σπήλαιο της αρχαιότητας.

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, καθώς και στη γεωργία και την κτηνοτροφία, με κύρια προϊόντα το λάδι, το κρασί και τα τυροκομικά προϊόντα.

Διαθέτει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σαντορίνη, ενώ εξυπηρετείται σε θέματα μεταφοράς από τα αεροδρόμια και τα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων.

Το Ρέθυμνο, η έδρα της περιφερειακής ενότητας, εμφανίζει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο, ενώ οι 10.000 και πλέον ενεργοί φοιτητές και το περίφημο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι καθιστούν την πόλη ιδιαίτερα ζωντανή την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι η Παλιά Πόλη, που αποτελεί από τις πλέον καλοδιατηρημένες αναγεννησιακές πόλεις, η Φορτέτζα, το Ενετικό Λιμάνι, η Λότζια, η Κρήνη Ριμόντι, η Μεγάλη Πόρτα, το Νεραντζέ Τζαμί, το Τζαμί του Καρά Μουσά και οι ναοί του Αγίου Φραγκίσκου και της Κυράς των Αγγέλων.

(Πηγή: www.explorecrete.com και www.rethymno.gr)