• Λασίθι

    Λασίθι

Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του νησιού και αριθμεί 75.381 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2011. Έδρα της είναι ο Άγιος Νικόλαος, ενώ άλλα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η Σητεία και η Ιεράπετρα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη του νομού και τη νοτιότερη της χώρας.

Περιλαμβάνει του δήμους Αγίου Νικολάου με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρας με έδρα την Ιεράπετρα, Οροπεδίου Λασιθίου με έδρα το Τζερμιάδο και Σητείας με έδρα τη Σητεία.

Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της φυσικής ομορφιάς, των ιστορικών μνημείων και της άρτιας τουριστικής υποδομής, με το πολυτελές θέρετρο της Ελούντας να θεωρείται ως η περιοχή με τα περισσότερα ξενοδοχεία 5 αστέρων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η περιοχή διαθέτει ορισμένες από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, όπως το Φοινικόδασος του Βάι, η Χρυσή, το Βούλισμα, η Κολοκύθα και η Αγία Φωτιά, ενώ τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα είναι η Σπιναλόγκα, οι αρχαιολογικοί χώροι της Ζάκρου και της Λατούς, το Φρούριο Καλές στην Ιεράπετρα, η Μονή Τοπλού και ο Ναός της Παναγιάς της Κεράς.

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στη γεωργία, με βασικά προϊόντα το λάδι, τα σταφύλια, την πατάτα και τα κηπευτικά, καθώς τα θερμοκήπια της Ιεράπετρας έχουν αναδείξει την πόλη σε σπουδαίο κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων.

Το Λασίθι διαθέτει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, το Ηράκλειο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα μέσω του λιμανιού της Σητείας, ενώ ο σύγχρονος Δημοτικός Αερολιμένας Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος» συνδέει την περιοχή με την Αθήνα, το Ηράκλειο, τα Δωδεκάνησα, την Αλεξανδρούπολη και την Πρέβεζα, καθώς και με διεθνείς προορισμούς μέσω πτήσεων τσάρτερ.

(Πηγή: www.explorecrete.com και http://www.destinationcrete.gr)

(Πηγή: www.explorecrete.com και www.destinationcrete.gr)